- Aa +

INTRAOKULER TELESKOP HASTA BİLGİ


2 Mayıs 2016

Teleskopik gözlükler özellikle merkezi görmesini kaybeden, yaşa bağlı makula dejeneresansı (sarı nokta hastalığı) olgularında, görme keskinliğini önemli derecede artırabilmektedir.  Bu teleskoplar gözlük üzerine monte edildiği zaman kişinin hareketlerini oldukça kısıtlamakta ve yalnızca hareketsiz otururken, televizyon seyretmek ve okumak gibi faaliyetlerde kullanılabilmektedirler.

Son yıllarda kullanımı gittikçe artan göz içi teleskopik implantlar ise hastanın tüm gün boyunca artmış görme keskinliğinden yaralanmasına olanak sağlamaktadır.

Bu implantlar uzun yıllardan beri az görme hastalarının, daha iyi görebilmelerini sağlayabilmek amacı ile kullanılmışlardır.  İlk yıllarda kullanılan yüksek büyütme gücüne sahip teleskoplarla sağlanamayan görme kalitesi son yıllarda yenilenen tasarımları ile, yeni nesil teleskoplarla sağlanmaya başlamıştır.

Bu göz içi teleskoplar, katarakt ameliyatı gerçekleştirildikten sonra genellikle kullanılan standart göz içi merceklerinin yerine kullanılmaktadırlar.  Cerrahi sürecindeki risk ve komplikasyon olasılıkları standart bir katarakt cerrahisinde olduğu kadardır.

Hastanın bu işlemden fayda görüp görmeyeceğini test etmek amacıyla, önce bir simülasyon yapılır.  Bu değerlendirme sonucunda hastanın görmesinde bir artma tespit edilirse, hastanın operasyondan fayda görebileceği kanısına varılır.

Öncelikle, harap olan maküla (sarı nokta) yerine gözün retina tabakasının sağlam bir bölgesi adeta yeni bir sarı nokta gibi hazırlanır.  Bu amaçla bilgisayar desteği ile, hasta için özel olarak hazırlanmış bir rehabilitasyon programı kullanılır. (Bkz. www.sarinokta.com.tr) Bu program hasta tarafından 2 hafta süreyle evinde uygulanır.  Cerrahi gerçekleştirildikten sonra da 4 hafta daha rehabilitasyon uygulaması gereklidir.

Rehabilitasyon dönemi tamamlandıktan sonra teleskop göz içine yerleştirilir. Bu teleskopik mercek görüntüyü büyütürken, aynı zamanda bir prizmatik etki ile görüntüyü daha önceden hazırlanan yeni retina bölgesine düşürür.  Böylece hastanın görmesinin günlük yaşamdaki işlerini yapabilecek şekilde iyileştirilmesi amaçlanır.

Operasyon sonrasında hastanın daha iyi görebilmesi amacıyla, uzak ve yakın görme için gerekli gözlükler reçete edilmektedir.  Ayrıca hastanın daha iyi görebildiği ışık koşulları da test edilip hastaya bildirilir.

teleskop

Kimlere uygulanabilir?

  • IOL Vip teleskopik göz içi teleskopik implant sistemi, özellikle katarakt ve yaşa bağlı makula dejeneresansı birlikteliğinde kullanılmaktadır.
  • Bu ameliyat için öncelikle hastanın katarakt ameliyatı olmaya engel bir halinin olmaması gerekmektedir.
  • Ameliyat öncesi bir simülatör ile olgunun bu tedavi yönteminden fayda görüp göremeyeceği şeklinde bir ön çalışma yapılmaktadır. Simülasyon ile görmesi artabilen olgularda tedavi uygulanmaktadır.
Crea Dreams | Kreatif Dijital Pazarlama Çözümleri